gaume, pâté, pate, gaumais, tourte, viande, produit, terroir, vleestaart, gaumse, igp, bga

Icone française Français Icone néerlandaise Nederlands

Een voorbeeldrecept

Marinade

  • 1 kg vlees (spiering)
  • 5 el azijn
  • 1 el olie
  • 7 middelgrote sjalotten
  • 4 teentjes look
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 grote bos peterselie
  • Peper, zout
  • 1 glas droge witte wijn of rode wijn

Deeg

  • 500 gr. bloom
  • 2 eieren
  • 150 gr. vetstof (boter)
  • 1 el reuzel
  • 1 klein kopje melk
  • 60 gr. gist
  • 1 opgeklopt ei om het deeg te bruinen
  • Zout
Photo d'ingrédients divers
  1. Snij het vlees in kleine stukjes van ongeveer 2 cm en laat 48 uur marineren. Roer af an toe om. Bereid een gistdeeg en verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Leg een deel in een beboterde bakvorm en leg het gemarineerde vlees erop.
  2. Bedek vervolgens het vlees met de rest van het deeg.
    Bestrijk het deeg met een opgeklopt ei.
  3. Bak gedurende 75 min. in de oven (thermostaat 4).

Bewaring

De Gaumse vleestaart kan drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Eventueel kan hij ingevroren of vacuüm verpakt worden.

Degustatie

De Gaumse vleestaart kan warm of koud gegeten worden. Een tweetal uren na het bakken is de taart op z'n best, maar ze kan zonder problemen opgewarmd worden in de oven, gedurende 20 min. op 150°C. Met een stuk aluminiumfolie errond of tussen twee taartschotels blijft de korst dan lekker knapperig. Een slaatje, een rode of droge witte wijn (een Torgny bijvoorbeeld) of een Trappist van Orval passen uitstekend bij dit gerecht.

Photos des différentes étapes